DomovVizitkaDodaj med priljubljene
Za ogled flash predvajalnika, potrebujete Adobe Flash Player 9.0. Dobite ga lahko tukaj.Obiskovalcev: 141584
Novosti
Vseh prispevkov: 163  
Ste na strani 1 od 17prva | prejšnja | naslednja | zadnja
Slovo od Milana
Natisni Priporoči
V torek, 16. februarja, se je na ljutomerskem pokopališču zbrala nepregledna množica, ki je k zadnjemu počitku pospremila prejšnji teden preminulega Milana Beleca iz Železnih Dveri.

Milan je bil širše prepoznana osebnost, saj je s svojim odnosom do prleške kulturne dediščine sodeloval pri neštetih projektih in ogromno pripomogel k večji prepoznavnosti Prlekije. Deloval je v številnih društvih, poznan pa je bil tudi z malih televizijskih zaslonov.

Od Milana so se poslovili svojci, številni prijatelji, znanci od blizu in daleč, člani in članice društev, kjer je Milan deloval, župani in županja, ...

Mašo pred pogrebom sta vodila msgr. Izidor Veleberi in Frančišek Horvat, poslovilni govor je v imenu vseh prisotnih prebral Branko Hrga, od Milana pa se je z govorom poslovila tudi županja Občine Ljutomer, mag. Olga Karba, ki je med drugim povedala, da bo zgodovina Ljutomera in Prlekije o njem veliko pisala.

Milan je bil mojster ročnih del, kjer je v svoji delavnici v Železnih Dverih vedno rad vsem pokazal svoje mojstrovine, v Prlekiji pa verjetno ni gospodinjstva, ki ga ne bi krasil vsaj en njegov unikatni izdelek. Bil je gonilna sila prleškega društva za ohranjanje tehnične kulture in dediščine Johann – Janez Puch, idejni vodja skupine Künštni Prleki, kjer so na šaljiv način širši javnosti prikazovali prleške običaje, od vsega začetka pa je tudi aktivno sodeloval pri ustvarjanju naše prleške spletne strani ter Prleških cejtng.

Zadnja leta je širjenje prepoznavnosti Prlekije zelo uspešno nadaljeval z ustanovitvijo Naše Republike Prlekije in kot predsednik s svojimi ministri ter odpiranjem ambasad glas o Prlekiji širil po celotni Sloveniji in izven meja. Širši javnosti je postal znan predvsem kot mentor v šovu Kmetija: Nov začetek, kjer je s svojimi bogatimi izkušnjami delil nasvete, saj je bil sam izkušen kmet, ki je na kmetiji živel od otroštva. Milan je bil tudi pobudnik ustanovitve športnega društva Partizan Železne Dveri in prvi predsednik društva, ki je lani praznovalo 40 let igranja malega nogometa, za kar je še pred mesecem dni prejel priznanje od Športne zveze Ljutomer.

V prvi vrsti pa je bil človek z velikim srcem, velik Prlek, pravi promotor prleškega turizma, njegovo gostoljubje na domačiji je bilo poznano daleč naokoli, bil je tudi prejemnik kipca štorklje, ki se podeljuje najzaslužnejšim na področju turizma v Pomurju. 50 let je bil tudi gasilec.

Milan je bil seveda še mnogo mnogo več, bil je unikat, kot njegovo podjetje, za njim pa je ostala bogata zapuščina, kot bo tudi on za vedno ostal z nami v naših srcih in mislih, na številnih posnetkih, fotografijah, zapisih,  …

Zbogom Milan, zelo te bomo pogrešali, domačim pa še enkrat iskreno sožalje.

https://www.prlekija-on.net/lokalno/11293/milana-na-zadnjo-pot-pospremila-nepregledna-mnozica.html


Podelitev priznanja Republike Prlekije
Natisni Priporoči

9. občni zbor
Natisni Priporoči

20. vinska kraljica Slovenije Sara Stadler
Natisni Priporoči
Sara Stadler

Spoštovani,z novo vinsko kraljico,20 po vrsti je Naša Republika Prlekija dobila veliko priznanje. Sara Stadler je že tri leta ponosna prejemnica našega potnega lista. Svoje sošolce je lansko leto pripeljala v Prlekijo.
tako je veliko mladih spoznalo zgodbo katera je drugačna in odseva napredno,drzno razmišljanje na področju turizma.
Po Sandri Vučko domačinki imamo sedaj kraljico katera spoštuje naše vino in pokrajino.

http://www.prlekija-on.net/lokalno/11094/20-vinska-kraljica-slovenije-je-postala-21-letna-sara-stadler-iz-bistrice-ob-sotli.html

Čestitka
Natisni Priporoči

Prlekija je vedno bolj poznana na Gorenjskem
Natisni Priporoči
Projekt Republika Prlekija z odprtjem Ambasade v Kranju je dobil novo podobo. Potrebno je bilo štiri leta priprav in raznih sodelovanj da je končno uresničena izvirna zgodba. Prlekija je vedno bolj poznana na Gorenjskem.

http://www.prlekija-on.net/lokalno/10937/pomurje-se-je-predstavljalo-v-rovih-pod-starim-kranjem.html

Peter Debeljak postal državljan naše republike Prlekije
Natisni Priporoči
Najvišja avtoriteta mladih in mladinskih struktur v Sloveniji postala državljan naše republike Prlekije

Zaključek Kmetija: Nov začetek
Natisni Priporoči
Na Kukeču se je končalo finale druge, najbolj gledane oddaje Kmetija nov začetek. Veliko joka,smeha in trdega dela je zaznamovalo tekmovalce.
Dokazali so da je za preživetje potrebno veliko odrekanja.

Galerija slik

Novi Sad Tamburaški ansambel ZORULE 20 LET
Natisni Priporoči
Spoštovani g. predsednik republike Prlekija Milan Belec!

Lepo se zahvaljujem v imenu obeh parov, ki smo bili del prijetne slovenske  delegacije v Sremske Karlovce in Novi Sad.

Bilo mi je v čast, da smo se lahko še bolje spoznali in zastopali barve Slovenije in naše republike Prlekija.

Zahvala gre seveda  tudi prvi dami, ga. Frančki,  za prijetno popestritev in komentarje doživetij, ki nam bodo ostali v lepem spominu.

Vesel bom, če bomo lahko še kdaj kje sodelovali in se prijetno družili!

S spoštovanjem, zaveden član družine Prlekov! Peter Kirič
Zahvala katera pove da so posamezniki kateri se zavedajo kaj pomeni biti promotor Prlekije. Drobna pozornost s katero je potrebno nagovoriti še več domačinov
in jim položiti na srce,da je potrebno lastne vrednote in bogastvo katerega imamo, promovirati.

Dogodek in udelženci pa nas prepričuje da ljudem manjka pristnega,odprtega dialoga. Ljudem manjka topla beseda,na vse pritiska nepotrebna sila s katero se srečujemo v vsakdanjem življenju.
Tudi tokrat,ponovno  smo spoznali da delitve in razpad Jugoslavije uničuje vrednote,katerih več nikoli ne bomo imeli, a so edina rešitev za ta prostor.

Posamezniki kateri so prišli na slovesnost ob 20 obletnici tamburaškega ansambla ZORULE iz Novega Sada so tisti ki v Makedoniji,Črni Gori, Bosni,Srbiji in na Hrvaškem krojijo glasbeno sceno.
Dirktorji festivalov,vodilni ustvarjalci s tem umetniškim ustvarjanjem ohranjajo dediščino katero z velikim veseljem prenašajo na mlade rodove. Biti z njimi,spoznavati način zagnanega dela je
privilegij,katerega smo si pridobili z našim sodelovanjem in promocijo. Vsi so postali tudi ponosni lastniki prleških potnih listov. Znastva so temelj za nadgradnjo zgodbe ki jo širimo.

V opomin vsem kateri so poklicani da svoje delo usmerijo v prostor kateri nam je blizu,kjer smo spoštovani. Malo se jih zaveda da je na teh prostorih veliko priložnosti,je prostor kamor sodimo.
Nosilci razvoja turizma se na vse načine trudijo obiskati sejme in predstavitve po Evropi,za to razmetavajo sredstva katera pa ne prinašajo nobenega razvoja.Biti prisoten na tem prostoru pa je
zanje nepotrebno,skorak žaljivo. 
 
Smo tisti ki se tega dobro zavedamo,to delamo na najbolj prijazen in prijateljski način. Tudi iz tega razloga je tole kratko pismo.

Galerija slik

Kulinarični festival regij
Natisni Priporoči
V Avstrijski Radgoni je bil tretji kulinarični festival regij. Prireditev na katero organizatorji povabijo izvirne ponudnike.Na vsakem koraku so se mešali okusi,nosnice so dražile omamne vonjave. Dvorana mestne hiše poimenovana po Janezu Puhu je gostila eminentne goste z obeh strani meje.

Medijsko je dogodek povezala Avstrijaka ORF. Zanimivo je da bodo novinarji omenjene hiše obiskali razstavljalce v njihovih okoljih in na ta način še bolj promovirali posamezne dejavnosti. Ljutomer smo zastopali KÜNŠTNI PRLEKI pod imenom Jeruzalem.To ime je mangnet za Avstrijske goste. Ponudba družine Belec s projektom Babičine marmelade je bila osrednja zgodba ki je požela veliko zanimanja.

Pokazalo se je da je potrebno sodelovanje z bližnjimi partnerji. Še bolj pa je prišlo do izraza dejstvo da se zgodbe niso udeležili delavci v turizmu,kar je dokaz da so le nepotrebni balast.

Eno dejstvo kateremu smo bili priča pa je begunska kriza. Sosedje so omenili da imajo več kot 90% odpovedi že rezerviranih nočitev.Gotovo je tudi pri nas upad vendrar se tega dejstva še nismo sposobni zavedati.

Galerija slik


Vseh prispevkov: 163  
Ste na strani 1 od 17prva | prejšnja | naslednja | zadnja